Urban Age İstanbul yarışması kapsamında Engelleri Kaldır Hareketi şehir planlama ekibi tarafından gerçekleştirilen iyileştirme proje günlüğüdür.

1 Eylül 2009 Salı

Urban Age nedir?

“Deutsche Bank Urban Age Award’’, kentlerde yaşayan dünya nüfusunun yarısının karşı karşıya kaldığı problemlerin farkedilmesi ve yaratıcı çözümlerin desteklenmesi amacıyla veriliyor. London School of Economics ve Alfred Herrhausen Gesellschaft tarafından yürütülen ortak bir proje olan Urban Age’in amacı, dünyadaki büyük ve gelişim açısından önem taşıyan metropollerin kentsel büyümelerini ve bu kentsel büyümelerin ardındaki faktörleri incelemek olarak nitelendiriliyor.

Urban Age’in kentlerde sivil girişimin yeri ve önemini araştırarak, kent yönetiminde yer alması beklenen kentli halkın ortak sorumlulukları ve yer aldıkları oluşumları ortaya çıkarmak. Bu kapsamında New York, Shanghai, Berlin, Johannesbourg, Mexico City gibi birçok kentte konferanslar düzenlendiği gibi, projenin önemli bir parçasını da “Deutsche Bank Urban Age Award” oluşturuyor. Yarışma ile de bahsi geçen oluşumlar ödüllendiriliyor ve girişimlerin süreklilikleri teşvik ediliyor.

Urban Age Ödülü, bölge sakinlerinin gündelik hayatını kolaylaştıran ve yaşam çevresini iyileştiren projeleri gün ışığına çıkarmayı hedefliyor. Kentlileri, yerel yönetimleri, özel sektör kuruluşlarını ve sivil toplum örgütlerini bir araya getiren ödül programı, kentleşme çağı olan 21. yüzyılda halkın, yaşadıkları şehirlerde aktif rol üstlenmelerini ve ortak sorumluluk almalarını teşvik ediyor.

2007 yılında Hindistan’ın Bombay (Mumbai) kentinden iki projeye, 2008’de ise Brezilya’nin Sao Paulo kentindeki bir projeye verilen ödüle bu yıl başvuran İstanbul projeleri, yerli ve yabancı uzmanlardan oluşan bağımsız bir jüri tarafından değerlendirilecek.

Ödül programının geçerli proje kategorileri şöyle sıralanıyor:
Konut ve barınma
Çalışma ve iş mekanları
Ulaşım
Kamusal alan
Sağlık ve sağlıklaştırma
Eğitim
Kültür
Diğer kentsel yenileme ve dönüşüm girişimleri

İstanbul Metropolitan alanı içerisinde yer alması gereken projeler, farklı paydaşlar arasındaki ortaklık ve işbirliğini de gösterir olmalı. Gerçekleşmiş olması ve kullanıcılarına ve topluma ölçülebilir faydalar sağlaması beklenen katılımların, etnik veya dini değerlere dayalı herhangi bir ayrımcılık içermemesi de bir diğer ön koşulu oluşturuyor.

“Deutsche Bank Urban Age Award”a gönderilecek projeler, aynı zamanda bölge veya yerleşim halkının, iyileştirilmiş fiziksel çevre ve dolayısıyla sosyal refahlarının sağlanması veya arttırılmasını gerçekleştirmeli.

Bu anlamda önemsenen değerlendirme kriterleri şöyle:
Çok aktörlü ortaklıklar oluşturmak
Yerli halka ve bölgede yaşayan topluluklara faydalı, gelişim veya dönüşümler sağlamak
Yaratıcılık ve yenilik
Sürdürülebilirlik
Ortak vizyonları, gerçekleştirilmiş projelere dönüştürebilmek

Yarışmanın jüri üyeleri ise TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Urban Age Direktörü ve London School of Economics Mimarlık ve Planlama Profesörü olan Richard (Ricky) Burdett, TEN Arquitectos & Miller Kurucusu ve Pennsylvania Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Enrique Norten, Washington D.C. Belediye eski Başkanı & Primum Public Realty Trust CEO’su Anthony Williams ile Çaglar Keyder, Behiç Ak ve
Han Tümertekin 'den oluşuyor.

0 yorum:

Yorum Gönder