Urban Age İstanbul yarışması kapsamında Engelleri Kaldır Hareketi şehir planlama ekibi tarafından gerçekleştirilen iyileştirme proje günlüğüdür.

1 Eylül 2009 Salı

Renovatio İstanbul Projesi Hakkında

Engelleri Kaldır Hareketi (EKH) olarak insan haklarını; devletlerin, siyasi ideolojilerin, ekonomik çıkarların üstünde gören anlayışımızla, toplumsal anlamda hak ihlallerine karşı farkındalık yaratmayı hedefliyoruz.

Bu bağlamda projemizi adlandırırken yapmak istediklerimizi en iyi şekilde ifade edebileceğini düşündüğümüz Renovatio kelimesini tercih ettik. Renovatio, Latin kökenli bir kelime olup yeniden doğuş anlamına gelmektedir. Projemizle bir yeniden doğuşun, kamu vicdanındaki uyanışın habercisi olmayı arzulamaktayız.

İnsan hak ve özgürlüklerini korumak adına yola çıktığımız bu süreçte gündelik yaşamdaki zorluklara en çok maruz kalan, ihtiyaç ve talepleri görmezden gelinen kesimin engelliler olması; çalışmalarımızda önceliği engelli bireylerin ihtiyaçlarına vermemize neden oldu.Gündelik yaşam içerisinde kullanılması zorunlu olan bir çok alan ve yapının engelli bireylerin hareket özgürlüğüne imkan tanımayacak şekilde plansız tasarlandığını görüyoruz.Mevcut düzenin yetersizliğinden dolayı yeni tasarlanan yapılarda bile engelli erişimi bulunmamaktadır.Oysaki yapıların yangın yönetmeliğine uygunluğunun denetlendiği gibi, sıkı ve yaptırımları olan bir sistemle, her alanda engellilerin erişilebilirlik konusu takip edilmeli ve denetlenmelidir.

Erişilebilirlik problemleri, engelli bireyleri toplumdan izole etmektedir. Bu izolasyon sonucu engelli vatandaşların sokağa çıkamaz hale gelmesi, günlük koşuşturma içinde olan bireyler tarafından daha az görülüyor olmaları, bu konudaki duyarlılığı ister istemez düşürmektedir. Halbuki 2003 yılında yapılan istatistiklerde, hiçte küçümsenemeyecek bir rakam olan 8,5 milyon engelli bireyin olduğunu görüyoruz.

EKH ekibi olarak engelli bireylerin her birey gibi istedikleri zaman istedikleri yerde rahatça olabilmesi adına, birçok proje üzerinde çalışırken, konuya gerekli dikkati çekmek ve farkındalığı arttırmak için Urban Age yarışmasına katılmaya karar verdik. Engelleri Kaldır Hareketi olarak bu projede edineceğimiz tecrübe ve uluslar arası alanda kazanacağımız destek ile hayata geçirmeyi planladığımız projelerde hız kazanıp, daha geniş kitlelere sesimizi duyurmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda projemizin ilerde yapılabilecek çalışmalara da örnek teşkil edebilecek bir yapıda olmasına özen göstererek, bu konuda öncülük etmek istiyoruz.

Proje kapsamında EKH şehir ve bölge planlama ekibimiz, çalışma ofisimizin bulunduğu 280 konutlu sitenin engelli erişimine uygun hale getirilmesi ve her bireyin eşit koşullara sahip olması için çalışmalara başladı. Gerekli incelemeler sonucunda sitenin planına uygun olarak yapılması gereken çalışmalar tespit edildi, tüm bireylerin hayatını kolaylaştırmaya yönelik yapılması gereken düzenlemeler belirlendi. Projemiz için bulunduğumuz siteyi seçme sebebimiz; fiziksel iyileştirme yapacağımız bölgede yapılan çalışmaları ve ana yaşam alanı içerisinde yaptığımız değişiklikleri birebir takip ederek, site sakinlerinin yaşantısına etkisini gözlemleme şansına sahip olabilmek.

EKH ekibi olarak, var olan düzeni geliştirmek için; sosyal yaşam ve paylaşım alanları eksikliğinin giderildiği, gerekli farkındalığın sağlandığı, yaşam kalitesinin eşitlenerek yükseltildiği ideal toplum düzenine ulaşmaya yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Mevcut eksikliklerin farkında olup bugün kalbindeki engelleri kaldırmaya hazır olan herkesin desteğini bekliyoruz. Unutmayın, Engelleri Kaldır Hareketi kimsenin değil sahiplenen herkesindir.

0 yorum:

Yorum Gönder