Urban Age İstanbul yarışması kapsamında Engelleri Kaldır Hareketi şehir planlama ekibi tarafından gerçekleştirilen iyileştirme proje günlüğüdür.

2 Eylül 2009 Çarşamba

Renovatio İstanbul Birinci Gün


Engelleri Kaldır Hareketi olarak ilk önce yakın çevremizdeki engelleri kaldırma düşüncesi ile ofisimizin bulunduğu Ataşehir'deki Mimoza sitesinin bahçesini engellilerin tek başlarına da kolayca yaşayabilecekleri bir çevre haline getirme düşüncesiyle yola çıktığımız ve aylardır tartışıp kafa yorduğumuz projenin nihayet şantiyesine başladık.

10 gün sürecek hızlandırılmış şantiye maratonumuzun bugün itibariyle ilk gününü geride bırakmış olduk. Yoğun geçen gün, bütün toplantıların yapıldığı Engelleri Kaldır ofisinde 9'da buluşmamızla başladı. İlk önce yapacaklarımızın sadece başlangıcı olarak pilot nokta seçtiğimiz Mimoza sitesinin parkı hakkında kısa bır özet geçtikten sonra Atilla Yağcı ve ben (Serpil Şenyüz) mekan analizini son kez gözden geçirmek için sitenin bahçesinde site yöneticileriyle buluştuk. Sonrasında tüm proje baştan gözden geçirilerek tekrar site yönetimiyle paylaşılıp bütün izinler alındıktan sonra programdaki ilk rampamızı yapmak üzere şantiyemizin ilk kırma işlemini gerçekleştirdik.

Kırma işlemini gerçekleştirirken aynı malzemeden bulamama, bulsak da aynı tonu tutturamama riski olduğu için, çıkarılan parçaları özenle ve dikkatle köşeye ayırdık. Merdivenleri kırarken karşılaşılan betonun çok sert oluşu biraz can sıktı ise de birkaç kırık küreği arkamızda bırakarak yolumuza devam ettik.

Şantiye devam ederken mekan analizi yapmaya da devam ettik. Rampa veya merdiven bulunmayan birkaç noktada yeşil çevreyi koruma şartıyla engellilerin daha rahat ulaşımlarını sağlamak için yeni çözümler bulduk. Birkaç blok girişindeki yağmur oluklarının geri alınması gerekliliğini de fark edip notlarımıza ekledik.

Şantiyede işler hızla ilerlerken ofiste de çalışmalarımız devam ediyordu. Buğra Çelik ve Rodin Bingöl sponsor görüşmeleri ile ilgilenirken, yine şantiyede hangi malzemeleri nerede, ne kadar ve ne şekilde kullanacağımız hesaplanıyordu. Eyleme dökülen projenin, aylarca üzerinde konuşmuş ağızların önünde şekillenmeye başladığını görmek işleri daha da hızlandırdı.

Daha önce sitede yaşayan engellilerle yaptığımız görüşmelerde yollara bisiklet yavaşlatmak için konulan rampaların zorluğundan bahsetmişlerdi. Bu rampaların, koşan çocuklar için de bir tehlike arz ettiğine, koşarlarken rampalara takılıp düşebileceklerine kanaat getirdik. Dolayısıyla sadece engellilerin değil, bütün sitenin gün içinde sıkça kullandığı bu bahçeyi tekrar yaratmamız bütün site sakinlerini ilgilendiriyordu. Onlar da bizim gibi düşünmüş olacaklar ki gün içinde onlardan olumlu eleştiri ve pozitif elektrik aldık.

Gün sonlanırken, işe başlamanın heyecanı hala içimizdeydi. Tatlı bir yorgunluk üzerimizdeyken, ertesi gün için planlarımızı gözden geçirdik ve buluşmak üzere sözleştik.

1 yorum:

Efecan Karagöz dedi ki...

çok güzel bir çalışma olmuş. kolay gelsin :)

Yorum Gönder