Urban Age İstanbul yarışması kapsamında Engelleri Kaldır Hareketi şehir planlama ekibi tarafından gerçekleştirilen iyileştirme proje günlüğüdür.

12 Eylül 2009 Cumartesi

Renovatio İstanbul On Birinci Gün

Bireylerin, kendilerinin dışında bulunan her şeyin çevresel bir öğe olduğu ve çevresel öğelerin sürekli etkileşim içinde olduğunun bilincine varması gerekiyor. Kişiler, sağlıklı sosyal ve toplumsal bir çevrede yaşayabilmek için, koruma ve geliştirmenin bir sorumluluk olduğunu bilerek; çevre sorunlarının çözümüne katkı ve katılım ile görev alma bilincine sahip olmalıdırlar. Projemizde kişilerin kendi yakın çevrelerinden başlayarak kazanacakları toplumsal farkındalıkla, bir şeyleri değiştirebileceklerine olan inançlarını güçlendirmeyi hedefliyoruz.

Ulaşılabilirlik tüm insanlar için yeryüzünün tüm mekânlarının, alanlarının ulaşılabilir, erişilebilir, kullanılabilir ve yararlanılabilir olmasını anlatan bir kavramdır. Örnek bir çalışma olarak baktığımız projemizle, bireylerin ulaşılabilir bir çevreye sahip olmasının en temel haklardan biri olduğuna dikkat çekmeyi umuyoruz.

Süreyi uzatacak yeni bir yasanın çıkmaması halinde, 2012 yılında tüm kamuya açık kullanımların ilgililerce erişilebilir hale getirilmesini öngören Özürlüler Yasası için, 2012’nin ne kadar geç olduğunun fark edilmesini sağlayacak bir sürece sebep olabilmek en büyük dileğimiz.

Engelleri Kaldır Hareketi Olarak sorunlara yaklaşımın gerçekçi ve kalıcı olması adına hazırladığımız projemizde herkesin desteğini bekliyoruz. Unutmayın, Engelleri Kaldır Hareketi kimsenin değil sahiplenen herkesindir.

11 Eylül 2009 Cuma

Renovatio İstanbul Onuncu Gün

Projemizin onuncu gününde site içinde yaptığımız çalışmalarımızı kontrol ettik. Yeniden düzenlemesini yaptığımız parklar, site içindeki yollar, otoparklar, bina girişlerinin orijinal hallerinin fotoğrafları ile çalışmalarımızdan sonraki hallerini karşılaştırdık. Bu şekilde görsel anlamda da bir günlük tutmuş olduk. Bu karşılaştırmalı fotoğraflarımıza da sizlerle paylaşacağız.

Site içine koymayı planladığımız navigasyon tabelalarının bulunması gereken noktaları belirledik. Bu tabelalarla önemli noktalara kolayca ulaşılmasını sağlayacağımızı düşünerek, hazırlayacağımız tabelalardaki yönlendirmelerin ne şekilde olması gerektiğini tartıştık. Yaptığımız çalışmaların günlük hayatı kolaylaştırmaya yönelik olmasının dışında, görsel olarak da insanlara hitap edebilmesi için tabelalarla ilgili tasarım çalışmalarımıza başladık.

Projemizle ilgili alacağımız referanslar için görüşmemiz gereken kişiler ile irtibata geçtik. Ayrıca projemizin işleyişi konusunda site sakinleriyle de görüşmeler yaptık. Bu görüşmelerle site yaşamına kattığımız ve katabileceğimiz kolaylıklarla ilgili düşünceleri paylaşmış olduk.

Yapılan araştırmalara bakıldığında, yaşamın gitgide hızlandığı ve yapılaşmanın hızla geliştiği günümüzde, komşuluk ilişkilerinin de bu gelişmelere paralel olarak gerilediğini görmekteyiz. İnsanların duyarlılıklarını arttırmayı hedeflerken, bu duyarlılığı artıracak en önemli etkenlerden birinin iletişimi ve paylaşımları kuvvetlendirmek olduğunu düşünerek, bu projemizle iyileştirdiğimiz ortak alanların site yaşamının birbirinden koparabildiği bireyleri birbirlerine daha çok yakınlaştırmasını umuyoruz.

10 Eylül 2009 Perşembe

Renovatio İstanbul Dokuzuncu Gün

Yaşanan sel felaketi dolayısı ile moralsiz başladığımız günümüz, aslında ülkemizde bir şeylerin değişmesi adına verilmesi gereken ne çok mücadelenin olduğunu gösterdi. Şu an yürütmekte olduğumuz projemiz bizler için yarışmanın ötesinde, toplumsal açıdan bir farkındalık yaratmak adına çok büyük önem taşıyor.

Bu projeyi yürütürken en büyük hedefimiz örnek bir çalışma gerçekleştirerek bu sektörde olan, olmayan herkesin dikkatini çekmek. Çalışmalarımızda her bireyin dilediği gibi hayata karışabilmesi için çabalıyoruz; bugün Mimoza Sitesin de yaptığımız değişim yarın diğer site, konut, park, bahçe, kamusal alan şantiyelerinde de uygulanmaya başlandığında biz hedefimize ulaşmış olacağız. Bu sebeple de projemizde yaşadığımız tecrübelerimizin hepsini , daha profesyonel bir anlamda; harcanan vakitten kullanılan malzemeye, alan ölçülerinden maliyetlere kadar paylaşmayı düşünüyoruz.

Engelleri Kaldır Hareketi olarak insanların selle acılara boğulmasını değil, suya atılan minik bir taşın etkisinin suda dalga dalga yayılması gibi, yapmakta olduğumuz ve yapacağımız projelerimizle kendi dalgalarımızın içinde toplumsal duyarlılığı arttırabilmeyi umuyoruz.

9 Eylül 2009 Çarşamba

Renovatio İstanbul Sekizinci Gün

Farkındalık kampanyamız kapsamında basılan tişörtlerimiz geldi. Tişörtlerimizin sadece internet üzerinden satışı yapılırken, bugün City’s alışveriş merkezinde de satılması adına görüşmelerimiz oldu.

Projemiz hakkında toplantılar yaparak durumumuzu gözden geçirdik. Sponsorluk için; görüştüğümüz ve görüşmemiz gereken firmaları, ihtiyacımız olan malzeme listesini, daha kapsamlı bilgi alarak gerçekleştirmemiz gereken uygulamaları, proje başvurusu için gereken referansları yeniden gözden geçirdik. Planlı bir şekilde ilerleyerek projemizi en iyi şekilde hayata geçirme arzusundayız.

Engelliler için yapılması gereken hidrolik asansörlerle ilgili sponsorluk görüşmeleri devam etti. Piyasaların durumu da göz önünde bulundurularak, çoğunlukla yurtdışından ithal edilen hidrolik asansörlerin, ithal edilen firmalara ödenmesi gereken yüksek bir maliyeti olması sebebiyle, bu konuda henüz olumlu bir sonuç alamadık. Bu sebeple asansör firmalarıyla olan görüşmelerimize ağırlık vermekteyiz.

Gün sonunda Kitay Yapı ve Tav Grubu, çalışan ve yöneticileriyle bir iftar yemeğinde buluştuk. Engelleri Kaldır Hareketi olarak kendilerine varoluş amacımızı ve hedeflerimizi anlatarak, proje detaylarını paylaştığımız çok keyifli bir yemek geçirdik. Tişörtlerimizden hediye etmeyi de ihmal etmedik. Bu organizasyonu gerçekleştiren sevgili Atilla Yağcı’ya çok teşekkür ederiz.

8 Eylül 2009 Salı

Renovatio İstanbul Yedinci Gün

Kararlaştırdığımız proje planımıza göre, yoğun bir ofis günü bizi bekliyordu. Projemizin şantiye kısmı sevgili Atilla Yağcı'nın katkılarıyla sorunsuz bir şekilde sürdü. Site sakinleri için yaşam alanlarını iyileştirmeye çalışırken, onlara rahatsızlık vermemekte bizim için çok önemliydi ve rahatsız olmak bir yana, çok olumlu tepkiler almak ve büyük bir destek görmek bizleri çok mutlu etti.

Gerçekleştirmek istediğimiz uygulamalarımızda kullanacağımız malzemeler için araştırmalar yaptık. Görme engelli bireyler için neler yapabileceğimiz hakkında bilgi almak için, bu konu ile ilgili çalışan kurumlarla irtibata geçtik.

Otoparklarda engelli bireylerimize ayrılacak alanların belirlenmesi ve otoparkları kullanacak her bireyin bu alanlardan haberdar olması için, bu alanların sınırlarının belirlemek adına yapabileceklerimizi konuştuk. Engelli otomobili için 350 cm x 500 cm genişliğinde bir park yerinin gerektiğini ve tekerlekli sandalyede olan bir engellinin park ettikleri araçtan, binanın ana girişine kadar herhangi bir yardım almadan erişebilmeleri için, maksimum mesafenin 50 metre olması gerektiği gibi teknik bilgileri de öğrendik.

Bina girişlerinde yapılmasını istediğimiz hidrolik asansörlerin imalatçı ve ithalatçı firmalarıyla görüşmeler yaparak bilgi aldık.

Projemizi anlatan basın bültenimizin gördüğü ilgi memnuniyet vericiydi, bu konuda bizimle görüşmek isteyen medya kuruluşları ve bültenimizi yayınlayan bloglardan çok güzel haberler aldık.

Engelleri Kaldır Hareketi olarak, var olan düzeni geliştirmek; sosyal yaşam ve paylaşım alanları eksikliğinin giderildiği, gerekli farkındalığın sağlandığı, yaşam kalitesinin eşitlenerek yükseltildiği ideal toplum hedefimizi gerçekleştirmek için bizi destekleyen herkesin verdiği güçle çalışmalarımıza devam ediyoruz.

7 Eylül 2009 Pazartesi

Renovatio İstanbul Altıncı Gün


Pazartesi gününün gelişiyle altınca günümüze de girmiş olduk. Günümüz baya hareketli geçti. Başvuru tarihi yaklaşırken, yaptığımız planlamalar doğrultusunda projemizde hangi nokta olduğumuzun, yaptığımız ve yapacağımız çalışmaların üzerinden geçmek için toplantılar yaptık.

Şantiye çalışmalarımız kaldığı yerden aynı hızla devam etmeye başladı. Şantiye şefi Savaş Bey’le gidişat konuşularak, yapılacak çalışmalar tekrar gözden geçirildi. Bitmiş olan rampalara 2 cm kalınlığında döşenecek kauçuklar için pay bırakılıp bırakılmadığı tekrar kontrol ettik. Diğer ana arterlerdeki rampalarında yapımını tamamlamak için çalışmalara başladık.

Yapımına başlanmayan çökme olan diğer yaya yollarının da düzeltilmesine başlandı. İlk döşendiği zaman ters döşendiği için düz döşenen taşlarla aralarında kot farkı olan taşlar düzeltilerek, bütün taşlar aynı kota getirildi.

Bugün sitemizin sakinlerinden Ali Bey ve kızı Burçin Hanımla görüşmemiz vardı. Ali Beyin 15 aydır engelli olduğunu öğrendik. Site içinde yapılan değişikliklerin kendisi için çok önemli olduğunu ve projemizden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Bizim için rampaları denedi.Yapımını planladığımız hidrolik asansörler için kendiside bize öneride bulundu.

Bina girişlerinde bulunan çok basamaklı merdivenlerin dik olmasından dolayı gereken eğime ulaşılamayacağından bu kısımlara rampa yapmamız mümkün olmadı. Bu sebepten bu girişlerde hidrolik asansör kullanarak engelli bireylerinde yanlızda evlerine girip çıkmabilmeleri, park, otopark ve bahçelerde özgürce dolaşmalarını sağlamayı istiyoruz.

Sevgili Ali Beyi 15 ay önce keyif alarak yürüdüğü parka tekrar kavuşturmak, bebeğini alıp parka gelen bir annenin kimsenin yardımı almaya ihtiyaç duymadan, bebek arabasıyla parka ulaştığını görmek bizleri çok sevindiriyor ve projeye olan inancımızı daha da arttırıyor.

6 Eylül 2009 Pazar

Renovatio İstanbul Beşinci Gün


Ofis çalışmalarıyla geçireceğimiz beşinci günümüzde, çalışmalarımızda ihtiyaç duyduğumuz desteği sağlayabilmek için, yapmamız gereken sponsor görüşmelerimizi planladık. Düzenlemesi yapılan alanı daha da iyileştirmek için kullanabileceğiz malzemeler hakkında araştırmalarımızı yaptık.Yerel yönetim ve site kuralları işçilerimizin pazar günü çalışmasına imkan tanıyamadığı için, şantiye çalışmalarına zorunlu bir ara vermiş olduk.
Yoğun bir hafta bizleri bekliyor.

5 Eylül 2009 Cumartesi

Renovatio İstanbul Dördüncü Gün


Dördüncü gününe geldiğimiz projemiz, Mimoza Sitesi içerisinde yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. İlk olarak internet üzerinden duyurduğumuz, projemize gelen tepkiler gurur verici. Engelleri Kaldır Hareketi olarak projemizde bizi destekleyen duyarlı insanların varlığı, bir şeyleri değiştirmeye olan inancımızı ve azmimizi çoğaltıyor.

Proje kapsamında bugün; parkla ana arterleri bağlayan kalan merdivenlerdeki kullanışsız rampalarda genişletildi. Park çıkışından bina önlerine uzanan yolların, çökük taşları sökülerek; sökülen taşların kum desteğiyle aynı kota getirilmiş olarak yeniden döşenmesi sağlandı. Böylece yağmurlu havalarda bu çökük zemine su birikmesini önlemek ve sitedeki bireylerin yolu güvenle kullanabilmeleri için hazır hale getirildi.

Bugün malzemelerimizi tekrar gözden geçirip eksiklerimizi Atilla Bey’e (Projemizin Mühendislik Danışmanı - Kitay Altyapı) bildirdik. Kendisi her zaman ki desteği ile eksiklerimizi hemen temin etti.

Planladığımız çalışmalar sadece yol, merdiven ve rampaların düzeltilmesinden ibaret değil; amacımız olan tüm bireylerin hareket özgürlüğünü sağlamak adına site içinde başka uygulamalarımızda olacak. Bunun için bugün, görme engellilerin rahat edebileceği bir takım uygulamaları araştırmaya başladık.

Urban Age başvuru tarihi olan 11 Eylül yaklaştıkça heyecanımız artıyor ve projemizi en iyi şekilde ortaya koymak için tüm hevesimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir yandan da projemize dikkat çekerek, toplumsal farkındalığı artırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bunun için projemizi anlatan basın bültenimizi de, bugün medya kuruluşlarıyla paylaştık. Kim olduğundan önce ne olduğunu önemseyen , ''Önce İnsan'' olan herkesin desteğini bekliyoruz.

4 Eylül 2009 Cuma

Renovatio İstanbul Üçüncü Gün




Yeni günün heyecanı ve bir önceki günün tatlı yorgunluğuyla üçüncü günümüz de bizi karşıladı. Çalışmalarımız hızla devam ederken aldığımız olumlu sonuç ve tepkiler bizi çok mutlu etmeye başladı.

Gün itibariyle site ve otopark girişleri,parkın ana merkezine ulaşım yollarını bitirdik.Kalıplara dökülen betonun kurumasıyla rampalar birer birer ortaya çıktı.Çocuk parkının etrafında çalışmanın hatırası olan ,minik ayak izlerini de unutmamak lazım.

Rampalarımızın yapımı sürerken, site sakinleriyle de görüşmelerimiz sonucunda, bir başka sorunun varlığı da dikkatimizi çekti. Rampaların üst kısmında kalan yaya yollarındaki çöküntüler site sakinlerinin yolu kullanması açısından tehlike arz etmekteydi. Bugün itibariyle bu çökük yolların düzeltilmesi çalışmalarına da başladık. Bordur taşları tek tek sökülüp çökme olan alanların altına kum ile kuvvetlendirme yapılarak aynı kota getirildi ve bordurler yeniden muntazam bir şekilde dizilerek eskisinden çok daha güzel bir görünüme sahip oldular.

Rampalara beton dökülmesinin ardından, oluşabilecek yüzey problemlerinin önüne geçmek için araştırma yaptık. Sponsorlarımızla da yapılan görüşmeler neticesinde, yağmurlu ve karlı havalarda zeminin kayganlığını önlemek için kauçuk maddesi kullanmamız gerektiğini belirledik. Böylelikle bu gibi havalarda tekerlekli sandalye veya bebek arabalarının rampayı kullanmaları bir tehlike oluşturmayacak.

Aynı anda diğer usta ve çalışanlar ofis binamızın önünden parkın içine inen merdivenlerin yarısını rampa yapmak için söküp, kalıplarını çakıp, beton döküyorlardı. Gün sonunda Savaş Bey ve Serpil Hanım programlarını tekrar gözden geçirdiler ve pazartesi gününün sonuna kadar yapılacakları planladılar.

Aşağıda çalışmalar sürerken, ofiste de yoğun bir tempo söz konusuydu; yeni fikirler üretilip, iş akışları belirlenirken bir yandan da sponsor görüşmeleri gerçekleştirilmekteydi. Üçüncü günün en güzel haberi Didim’den geldi. Sevgili Mimar Hadiye Esenli‘nin bizi ziyarete geleceği ve projemizi inceleyeceğini öğrendik. Kendisini sabırsızlıkla bekliyoruz.

3 Eylül 2009 Perşembe

Renovatio İstanbul İkinci Gün

Projemizin ikinci gününü ; geride bıraktığımız ilk günün heyecanını atlatmış olarak, daha rahat ve kolay geçirdik.

Mimoza Sitesindeki düzenlemeler hızla devam ederken ; proje düzeninin ,ekibin başarılı ve hızlı çalışmalarının sonucunu bugün daha keyifle almaya başladık.

Az zamanda hedeflerimizin hepsini en iyi şekilde gerçekleştirebilmek için mühendisimiz Atilla Bey’in desteğiyle çalışan sayımız 13’e yükseldi.

Dün başlanan rampa yapımını bu sabah tekrar gözden geçirdik ; parkın doğal yapısı ve orijinal görüntüsünün dışına çıkmamak adına doğal taşlar tekrar döşendi. Ara yollardaki çöken kısımlar sökülüp ,altları güçlendirilerek yeniden döşendi.

Engelliler için belirlediğimiz ,otopark noktasından parka bağlantı sağlayan kısmı da bugün bitirdik.

Yürüme yollarında engel oluşturan , budanması gereken ağaç ve bitkileri sitenin bahçıvanıyla birlikte belirledik.

Ofiste bir yandan bütün çalışmalarımız devam etmekteydi , sponsorlarla yapılan görüşmelerin neticelerini almanın mutluluğuyla ikinci günümüzün de sonuna geldik.

2 Eylül 2009 Çarşamba

Renovatio İstanbul Birinci Gün


Engelleri Kaldır Hareketi olarak ilk önce yakın çevremizdeki engelleri kaldırma düşüncesi ile ofisimizin bulunduğu Ataşehir'deki Mimoza sitesinin bahçesini engellilerin tek başlarına da kolayca yaşayabilecekleri bir çevre haline getirme düşüncesiyle yola çıktığımız ve aylardır tartışıp kafa yorduğumuz projenin nihayet şantiyesine başladık.

10 gün sürecek hızlandırılmış şantiye maratonumuzun bugün itibariyle ilk gününü geride bırakmış olduk. Yoğun geçen gün, bütün toplantıların yapıldığı Engelleri Kaldır ofisinde 9'da buluşmamızla başladı. İlk önce yapacaklarımızın sadece başlangıcı olarak pilot nokta seçtiğimiz Mimoza sitesinin parkı hakkında kısa bır özet geçtikten sonra Atilla Yağcı ve ben (Serpil Şenyüz) mekan analizini son kez gözden geçirmek için sitenin bahçesinde site yöneticileriyle buluştuk. Sonrasında tüm proje baştan gözden geçirilerek tekrar site yönetimiyle paylaşılıp bütün izinler alındıktan sonra programdaki ilk rampamızı yapmak üzere şantiyemizin ilk kırma işlemini gerçekleştirdik.

Kırma işlemini gerçekleştirirken aynı malzemeden bulamama, bulsak da aynı tonu tutturamama riski olduğu için, çıkarılan parçaları özenle ve dikkatle köşeye ayırdık. Merdivenleri kırarken karşılaşılan betonun çok sert oluşu biraz can sıktı ise de birkaç kırık küreği arkamızda bırakarak yolumuza devam ettik.

Şantiye devam ederken mekan analizi yapmaya da devam ettik. Rampa veya merdiven bulunmayan birkaç noktada yeşil çevreyi koruma şartıyla engellilerin daha rahat ulaşımlarını sağlamak için yeni çözümler bulduk. Birkaç blok girişindeki yağmur oluklarının geri alınması gerekliliğini de fark edip notlarımıza ekledik.

Şantiyede işler hızla ilerlerken ofiste de çalışmalarımız devam ediyordu. Buğra Çelik ve Rodin Bingöl sponsor görüşmeleri ile ilgilenirken, yine şantiyede hangi malzemeleri nerede, ne kadar ve ne şekilde kullanacağımız hesaplanıyordu. Eyleme dökülen projenin, aylarca üzerinde konuşmuş ağızların önünde şekillenmeye başladığını görmek işleri daha da hızlandırdı.

Daha önce sitede yaşayan engellilerle yaptığımız görüşmelerde yollara bisiklet yavaşlatmak için konulan rampaların zorluğundan bahsetmişlerdi. Bu rampaların, koşan çocuklar için de bir tehlike arz ettiğine, koşarlarken rampalara takılıp düşebileceklerine kanaat getirdik. Dolayısıyla sadece engellilerin değil, bütün sitenin gün içinde sıkça kullandığı bu bahçeyi tekrar yaratmamız bütün site sakinlerini ilgilendiriyordu. Onlar da bizim gibi düşünmüş olacaklar ki gün içinde onlardan olumlu eleştiri ve pozitif elektrik aldık.

Gün sonlanırken, işe başlamanın heyecanı hala içimizdeydi. Tatlı bir yorgunluk üzerimizdeyken, ertesi gün için planlarımızı gözden geçirdik ve buluşmak üzere sözleştik.

1 Eylül 2009 Salı

Renovatio İstanbul Projesi Hakkında

Engelleri Kaldır Hareketi (EKH) olarak insan haklarını; devletlerin, siyasi ideolojilerin, ekonomik çıkarların üstünde gören anlayışımızla, toplumsal anlamda hak ihlallerine karşı farkındalık yaratmayı hedefliyoruz.

Bu bağlamda projemizi adlandırırken yapmak istediklerimizi en iyi şekilde ifade edebileceğini düşündüğümüz Renovatio kelimesini tercih ettik. Renovatio, Latin kökenli bir kelime olup yeniden doğuş anlamına gelmektedir. Projemizle bir yeniden doğuşun, kamu vicdanındaki uyanışın habercisi olmayı arzulamaktayız.

İnsan hak ve özgürlüklerini korumak adına yola çıktığımız bu süreçte gündelik yaşamdaki zorluklara en çok maruz kalan, ihtiyaç ve talepleri görmezden gelinen kesimin engelliler olması; çalışmalarımızda önceliği engelli bireylerin ihtiyaçlarına vermemize neden oldu.Gündelik yaşam içerisinde kullanılması zorunlu olan bir çok alan ve yapının engelli bireylerin hareket özgürlüğüne imkan tanımayacak şekilde plansız tasarlandığını görüyoruz.Mevcut düzenin yetersizliğinden dolayı yeni tasarlanan yapılarda bile engelli erişimi bulunmamaktadır.Oysaki yapıların yangın yönetmeliğine uygunluğunun denetlendiği gibi, sıkı ve yaptırımları olan bir sistemle, her alanda engellilerin erişilebilirlik konusu takip edilmeli ve denetlenmelidir.

Erişilebilirlik problemleri, engelli bireyleri toplumdan izole etmektedir. Bu izolasyon sonucu engelli vatandaşların sokağa çıkamaz hale gelmesi, günlük koşuşturma içinde olan bireyler tarafından daha az görülüyor olmaları, bu konudaki duyarlılığı ister istemez düşürmektedir. Halbuki 2003 yılında yapılan istatistiklerde, hiçte küçümsenemeyecek bir rakam olan 8,5 milyon engelli bireyin olduğunu görüyoruz.

EKH ekibi olarak engelli bireylerin her birey gibi istedikleri zaman istedikleri yerde rahatça olabilmesi adına, birçok proje üzerinde çalışırken, konuya gerekli dikkati çekmek ve farkındalığı arttırmak için Urban Age yarışmasına katılmaya karar verdik. Engelleri Kaldır Hareketi olarak bu projede edineceğimiz tecrübe ve uluslar arası alanda kazanacağımız destek ile hayata geçirmeyi planladığımız projelerde hız kazanıp, daha geniş kitlelere sesimizi duyurmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda projemizin ilerde yapılabilecek çalışmalara da örnek teşkil edebilecek bir yapıda olmasına özen göstererek, bu konuda öncülük etmek istiyoruz.

Proje kapsamında EKH şehir ve bölge planlama ekibimiz, çalışma ofisimizin bulunduğu 280 konutlu sitenin engelli erişimine uygun hale getirilmesi ve her bireyin eşit koşullara sahip olması için çalışmalara başladı. Gerekli incelemeler sonucunda sitenin planına uygun olarak yapılması gereken çalışmalar tespit edildi, tüm bireylerin hayatını kolaylaştırmaya yönelik yapılması gereken düzenlemeler belirlendi. Projemiz için bulunduğumuz siteyi seçme sebebimiz; fiziksel iyileştirme yapacağımız bölgede yapılan çalışmaları ve ana yaşam alanı içerisinde yaptığımız değişiklikleri birebir takip ederek, site sakinlerinin yaşantısına etkisini gözlemleme şansına sahip olabilmek.

EKH ekibi olarak, var olan düzeni geliştirmek için; sosyal yaşam ve paylaşım alanları eksikliğinin giderildiği, gerekli farkındalığın sağlandığı, yaşam kalitesinin eşitlenerek yükseltildiği ideal toplum düzenine ulaşmaya yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Mevcut eksikliklerin farkında olup bugün kalbindeki engelleri kaldırmaya hazır olan herkesin desteğini bekliyoruz. Unutmayın, Engelleri Kaldır Hareketi kimsenin değil sahiplenen herkesindir.

İletişim Bilgileri

E-posta: renovatio@engellerikaldir.com

Tuğba Şafak - Proje Günlüğü Sorumlusu
tugbasafak@engellerikaldir.com
0530 519 09 23

Renovatio İstanbul Ekibi

Serpil Şenyüz - Proje tasarım ve uygulama koordinatörü
Bahçeşehir Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Öğrencisi
serpilsenyuz@engellerikaldir.com

Gizem Akkoyunlu - Mimari ekip üyesi
Bahçeşehir Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Öğrencisi

Serap Şenyüz - Mimari Ekip Üyesi
Mimar

Şebnem Parmaksız - Mimari Ekip Üyesi
Mimar

Atilla Yağcı - Uygulayıcı Firma Sorumlusu
İnşaat Mühendisi - Kitay Altyapı

Buğra Çelik - Genel Koordinatör
bugracelik@engellerikaldir.com

Rodin Alper Bingöl - Genel Koordinatör
rodin@engellerikaldir.com

Tuğba Şafak - Proje Günlüğü Sorumlusu
tugbasafak@engellerikaldir.com

Senem Koç - Proje Günlüğü Sorumlusu
senemkoc@engellerikaldir.com

Simto Alev - Proje Danışmanı
simtoalev@engellerikaldir.com

Fırat Demirel - Proje Danışmanı
firatdemirel@engellerikaldir.com

Urban Age nedir?

“Deutsche Bank Urban Age Award’’, kentlerde yaşayan dünya nüfusunun yarısının karşı karşıya kaldığı problemlerin farkedilmesi ve yaratıcı çözümlerin desteklenmesi amacıyla veriliyor. London School of Economics ve Alfred Herrhausen Gesellschaft tarafından yürütülen ortak bir proje olan Urban Age’in amacı, dünyadaki büyük ve gelişim açısından önem taşıyan metropollerin kentsel büyümelerini ve bu kentsel büyümelerin ardındaki faktörleri incelemek olarak nitelendiriliyor.

Urban Age’in kentlerde sivil girişimin yeri ve önemini araştırarak, kent yönetiminde yer alması beklenen kentli halkın ortak sorumlulukları ve yer aldıkları oluşumları ortaya çıkarmak. Bu kapsamında New York, Shanghai, Berlin, Johannesbourg, Mexico City gibi birçok kentte konferanslar düzenlendiği gibi, projenin önemli bir parçasını da “Deutsche Bank Urban Age Award” oluşturuyor. Yarışma ile de bahsi geçen oluşumlar ödüllendiriliyor ve girişimlerin süreklilikleri teşvik ediliyor.

Urban Age Ödülü, bölge sakinlerinin gündelik hayatını kolaylaştıran ve yaşam çevresini iyileştiren projeleri gün ışığına çıkarmayı hedefliyor. Kentlileri, yerel yönetimleri, özel sektör kuruluşlarını ve sivil toplum örgütlerini bir araya getiren ödül programı, kentleşme çağı olan 21. yüzyılda halkın, yaşadıkları şehirlerde aktif rol üstlenmelerini ve ortak sorumluluk almalarını teşvik ediyor.

2007 yılında Hindistan’ın Bombay (Mumbai) kentinden iki projeye, 2008’de ise Brezilya’nin Sao Paulo kentindeki bir projeye verilen ödüle bu yıl başvuran İstanbul projeleri, yerli ve yabancı uzmanlardan oluşan bağımsız bir jüri tarafından değerlendirilecek.

Ödül programının geçerli proje kategorileri şöyle sıralanıyor:
Konut ve barınma
Çalışma ve iş mekanları
Ulaşım
Kamusal alan
Sağlık ve sağlıklaştırma
Eğitim
Kültür
Diğer kentsel yenileme ve dönüşüm girişimleri

İstanbul Metropolitan alanı içerisinde yer alması gereken projeler, farklı paydaşlar arasındaki ortaklık ve işbirliğini de gösterir olmalı. Gerçekleşmiş olması ve kullanıcılarına ve topluma ölçülebilir faydalar sağlaması beklenen katılımların, etnik veya dini değerlere dayalı herhangi bir ayrımcılık içermemesi de bir diğer ön koşulu oluşturuyor.

“Deutsche Bank Urban Age Award”a gönderilecek projeler, aynı zamanda bölge veya yerleşim halkının, iyileştirilmiş fiziksel çevre ve dolayısıyla sosyal refahlarının sağlanması veya arttırılmasını gerçekleştirmeli.

Bu anlamda önemsenen değerlendirme kriterleri şöyle:
Çok aktörlü ortaklıklar oluşturmak
Yerli halka ve bölgede yaşayan topluluklara faydalı, gelişim veya dönüşümler sağlamak
Yaratıcılık ve yenilik
Sürdürülebilirlik
Ortak vizyonları, gerçekleştirilmiş projelere dönüştürebilmek

Yarışmanın jüri üyeleri ise TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Urban Age Direktörü ve London School of Economics Mimarlık ve Planlama Profesörü olan Richard (Ricky) Burdett, TEN Arquitectos & Miller Kurucusu ve Pennsylvania Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Enrique Norten, Washington D.C. Belediye eski Başkanı & Primum Public Realty Trust CEO’su Anthony Williams ile Çaglar Keyder, Behiç Ak ve
Han Tümertekin 'den oluşuyor.